Een primeur voor LCW Groningen. De eerste Scania 40R BEV afgeleverd door van Janko van der Baan, Managing Director Scania Benelux.

De eerste batterij-elektrische 4×2 Scania trekker met een GVW tot 50 ton uit een serie van 2 wordt vandaag in gebruik genomen. Vonck benadrukt dat het bedrijf deze stap nooit alleen had kunnen zetten. “Voor projecten als deze, waarmee een enorme investering gemoeid gaat, is een klant die het avontuur mee aan wil gaan onmisbaar.”

Alle veiligheidsopties

De Scania BEV, met ruime R-cabine, is uitgerust met alle mogelijke veiligheidsopties waaronder het Side Detection Package (Dode hoek detectie). De 624 kWh accu’s hebben een gezamenlijk vermogen van 400 kW (545 pk) dat goed is voor een actieradius van 350 kilometer. Om het beste uit het de elektrische technologie te halen, krijgt de chauffeur een uitgebreide driver training, standaard aangeboden door Scania. Ook een tweede chauffeur wordt vast klaargestoomd. Volgens Vonck is het stimuleren van de acceptatie van elektrisch vervoer onder de chauffeurs onderdeel van de pilot. Zelf is hij enthousiast over het rijcomfort. “Het rijdt zo rustig en stil; wanneer je het eenmaal hebt ervaren, wil je niet anders meer.”

Energiemanagementsysteem

LCW Groningen beschikt over een laadportaal waaronder zes elektrische vrachtwagens opgeladen kunnen worden. Bij de laatste nieuwbouw in 2019 werden met het oog op de toekomst 2.500 zonnepanelen op het dak gelegd. Inmiddels is een duurzaam batterijsysteem om de energie overdag in op te slaan geïnstalleerd. Een slim energiemanagementsysteem laadt de batterij overdag met groene zonnestroom en verdeelt het ’s avonds over de elektrische trucks naar behoefte. “Op papier klopt het allemaal. Deze pilot moet gaan uitwijzen of het ook daadwerkelijk zo werkt”. Deze pilot wordt uitgevoerd onder de regeling DKTI-Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Logische keuze

De batterij elektrische truck wordt geleverd door Scania Groningen, één van de 22 werkplaatsen in Nederland die EV-Specialist gecertificeerd is. “We hebben van oudsher een goede relatie met het product en de dealer. Als Scania een auto op de weg zet, kun je ervan uitgaan dat alles 100% werkt. Dat maakt de keuze voor deze stap ook logisch.”

 

#groenopweg #duurzaamtransport #Co2besparen #GemeenteGroningen #elektrischevrachtwagen #etrucks