De grootste veranderingen in 20 jaar: Een reis door de evolutie van LCW Groningen

Het verhaal van LCW Groningen is er één van visie, verandering en vastberadenheid. In de afgelopen twee decennia heeft het bedrijf niet alleen haar stempel gedrukt op de logistieke sector van Nederland, maar ook op de manier waarop zaken worden gedaan en hoe duurzaamheid wordt bekeken. Hier is een blik op de belangrijkste mijlpalen.

Ontstaan van LCW

LCW Groningen B.V. zag het levenslicht op 1 januari 2003. Deze geboorte was het resultaat van de samenvoeging van drie gerenommeerde bedrijven: Gebr. Gorter B.V., Liewes B.V., en Gebr. Vonck B.V. Deze Hoogkerker giganten brachten elk hun eigen expertise in.

Gebr. Gorter, opgericht in 1910 door Haatje Gorter, was reeds actief in voornamelijk transport & loonwerk, melkbussentransport, levensmiddelen en palletvervoer. Tijdens de fusie bestond hun organisatie uit 25 mensen en 15 vrachtwagens.

Liewes B.V. werd in 1927 opgericht door Folkert Liewes. Hun expertises waren boderijder, verhuizingen, interieurvervoer en distributie. Ten tijde van de fusie bestond Liewes B.V. uit 23 mensen en 14 vrachtwagens.

Gebr. Vonck, opgericht in 1913 door Durandus en Jakob Vonck, richtte zich met name op werkzaamheden als beurtschipper, veevoeders, bouwmaterialen, bitumen-sproeitanks en aardappelvervoer. Tijdens de fusie bestond hun organisatie uit 32 mensen en 13 vrachtwagens.

Door deze krachten te bundelen, werd LCW Groningen een synoniem voor kennis en ervaring in de logistieke wereld, die tot op de dag van vandaag opdrachtgevers helpt bij hun meest complexe logistieke uitdagingen.

Onze mensen

De kracht van LCW Groningen ligt ontegenzeggelijk bij onze mensen. Sinds het ontstaan in 2003 met een gedreven team van ongeveer 80 collega’s, hebben we een indrukwekkende groei doorgemaakt van gemiddeld 5% per jaar, wat heeft geresulteerd in een hecht team van ongeveer 170 professionals in 2023. Maar ondanks deze gestage groei, zijn we nooit onze kernwaarden en het gevoel van een familiebedrijf uit het oog verloren. Persoonlijke aandacht, wederzijds respect en het creëren van een warme, inclusieve werkomgeving hebben altijd centraal gestaan. We zijn trots dat, zelfs met onze uitbreiding, de normen en waarden van een familiebedrijf niet alleen behouden zijn gebleven, maar ook elke dag door elk lid van onze LCW-familie worden geleefd.

Verhuizing naar een nieuwe locatie

Het jaar 2009 markeerde een belangrijke geografische verschuiving voor LCW Groningen. Het logistiek centrum verplaatste zich naar het industrieterrein Westpoort, ideaal gelegen aan de A7 aan de westzijde van Groningen. Deze strategische locatie, die tot op de dag van vandaag het hart van het bedrijf vormt, biedt niet alleen onderdak aan de planning en administratie, maar ook aan de werkplaats en het warehouse. Door het vertrouwen van onze klanten werd de vraag naar opslagruimte steeds groter. Dit maakte het mogelijk om in 2018 ons warehouse uit te breiden van 15.000 naar 23.000 m2.

Uitbreiding wagenpark

Als logistiek zwaargewicht is het essentieel om over een modern en efficiënt wagenpark te beschikken. Door de jaren heen heeft LCW Groningen geïnvesteerd in geavanceerde voertuigen die het bedrijf in staat stellen om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van hun opdrachtgevers. Of het nu gaat om de bouwsector, agrarische producten, het vervoer van levensmiddelen, of de opslag van farmaceutische producten, LCW Groningen staat altijd klaar met de juiste middelen.

Verduurzaming

Duurzaamheid is meer dan een trend voor LCW Groningen; het is een integraal onderdeel van hun bedrijfsmissie. In 2019 werd deze toewijding aan het milieu benadrukt door de installatie van 2500 zonnepanelen op het dak van hun 23.000 m2 logistieke centrum. En in 2022 ging het bedrijf nog een stap verder door een Scania P360 plug-in hybride vrachtauto aan te schaffen. Deze innovatieve truck stelt LCW Groningen in staat om CO2-neutraal bouwmaterialen naar binnensteden te vervoeren. Hiernaast investeren we in software en onze mensen om optimaal onze ritten te plannen. Dit voor het verminderen van lege kilometers en CO2 uitstoot.

Blik op de toekomst

Met 20 jaar ervaring op zak en een duidelijke visie voor de toekomst, blijft LCW Groningen zich inzetten voor excellente logistieke oplossingen met respect voor mens en milieu. Begin 2024 verwachten we de eerste 2 volledig elektrische vrachtwagens. Dankzij ons eigen laadplein, gevoed door 2500 zonnepanelen zijn wij volledig zelfvoorzienend voor het inzetten van deze elektrische vrachtwagens. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor LCW, en we kunnen alleen maar afwachten welke vernieuwingen en mijlpalen de komende decennia zullen brengen.

De reis van LCW Groningen is een inspirerend verhaal van groei, aanpassing en innovatie. Op naar nog vele jaren van verbinding, succes en duurzaamheid!