Bouwmaterialen zonder diesel de stad in

Groningen – Geen dieseldampen en zware motorgeluiden meer in stadscentra bij het leveren van bouwmaterialen. Deze week heeft Logistiek Centrum Westpoort uit Groningen de Scania P360 plug-in hybride vrachtauto in gebruik genomen. In combinatie met een elektrische heftruck zorgt de transporteur er daarmee voor dat de lucht schoon blijft en er geen herrie meer is richting de bouwplaats.

LCW opende begin dit jaar voor zijn klanten in de bouw al een bouwhub op de Londenweg langs de A7. Op deze overslagplek worden de materialen voor bouwprojecten in Noord-Nederland in pakketten verzameld om het aantal vervoersbewegingen met zestig procent terug te dringen. De nieuwe hybride vrachtauto brengt deze bouwpakketten straks CO2-neutraal op plek van bestemming.

Scania Hybride bakwagen op de vismarkt in Groningen

,,Diesel tot aan de stadsgrens en daarna schakelen we over op elektrisch’’, legt algemeen directeur Jakob Vonck van LCW Groningen uit. ,,Zo werken we er hard aan om zowel de CO2-uitstoot als het geluid te reduceren tot nul. Met elektrische meeneem-heftrucks zijn we al een tijdje aan het experimenteren en onze laatste serie laadt zich zelfs op tijdens het transport.’’

Volgens directeur Vonck zit duurzaam ondernemen in het DNA van het bedrijf. ,,Drie jaar geleden hebben we 2500 zonnepanelen op het dak van ons 23.000 m2 logistieke centrum op Westpoort laten leggen. Hiermee hebben we een Lean en Green Star behaald. Met onze nieuwste Scania plug-in-hybride vrachtwagen en onze elektrische heftrucks zetten we nu verdere stappen richting zero-emissie.’’

Groningen maar ook andere groeiende steden in Europa zijn hard bezig om over een aantal jaren hun stadskernen volledig emissievrij te maken.

Logistiek Centrum Westpoort

LCW Groningen is in 2003 ontstaan uit een fusie tussen drie Hoogkerkse transportbedrijven: Gebr. Gorter (transporteur van blauwe Chep pallets en suiker), Gebr. Vonck (bouwmaterialen en pootaardappelen), Liewes (verhuizingen en transport van kleine zendingen).
Deze moderne logistieke dienstverlener is dagelijks op pad met 110 vrachtwagens om de distributie te verzorgen in de bouw, food en agrarische sector met standplaatsen door heel Nederland. Het hoofdkantoor staat aan de Londenweg 10 in Groningen.

Scania hybride bakwagen met meeneemheftruck op de Grote Markt